Smart bilutleie for studenter

En ny bildelingstjeneste ved  Princeton University i USA fjerner bilkø, sørger for billig transport til elevene, og slår et slag for miljøet. Tre fluer i ett smekk. 

Bilutleiefirmaet Enterprise Rent-A-Car har startet et samarbeid med Transportation & Parking Services (TPS) ved Princeton University i USA. Amerikanerne er ikke først ute med ideen, for universitet i Asia og Europa har lignende ordninger. Til og med Russland har sin egen versjon.

Effektiv og lønnsom ordning

Princeton’s Graduate College er et av ni campus hvor studenter, lærere og ansatte har tilgang til leiebiler med svært reduserte priser. Fra før tilbød universitetet sykler på lån, men nøkkel-transportmidlet bil har latt vente på seg. Universitetet har lenge vært klar over at passasjerløse biler har vært årsaken til trafikkork, mangel på parkeringsplasser og plager med eksos eller kamp om de elektriske ladestasjonene.

Den nye ordningen viste seg raskt effektiv. I dag benytter tusen studenter ved Princeton seg av tilbudet, og universitetet har lykkes med å redusere antall biler på området kraftig. En beregning sier at det nå er syv hundre og femti færre biler på skolens område til en hver tid. Universitetsledelsen uttaler at bildeling har blitt en viktig del av universitetets infrastruktur, og at tjenesten blir mer og mer populær. 

Populære app

Sjefen for transport og parkeringstjenestene ved universitetet, Kim Jackson, sier opplegget er svært bærekraftig og lønnsomt for alle parter involvert. Han forteller at de nylig fikk en pick up truck inn i leiebil stallen, fordi mange studenter flytter ut og inn, og til stadighet skal flytte på saker og ting.

For å leie en bil må studentene bare følge et par enkle trinn, rett og slett ved å fiske frem mobiltelefonen og utføre en bestilling via nye og praktiske apper, selvsagt både for Iphone og Android. I appen kan studentene bestemme hvor de skal plukke opp bilen, hvor de skal levere den, når de har behov for kjøretøyet, om de ønsker å forlenge leieperioden, og andre relevante ting forbundet med leie av bilen. 

Bærekraftig utvikling

Bildelingstjenesten er et kostnadseffektivt alternativ for studentene til å eie egen bil, samt et miljøvennlig og problemfritt supplement til offentlig transport. Bildelingen er er en smart måte for Princeton å nå sine mål for trafikkreduksjon på campus, samtidig som de tilbyr et unikt transportalternativ til sine studenter, lærere og øvrige ansatte i kantiner, vedlikehold og rengjørings-avdelinger. 

Systemet med å dele på billige leiebiler er nå i bruk på et hundre og tjuefem universitet, hundrevis av bedrifter, institusjoner, statlige og kommunale bygninger,- fordelt over tretti fem forskjellige stater. Ordningen er etablert i store byer som New York, Philadelphia, St. Louis, Honolulu, Houston, Louisville, Atlanta og Tampa. 

Privatbil er dyrt, og for studenter som ikke har vunnet penger på slotsbandit.dk, kan det være greit å få rabatt på leiebil. Kanskje er ordningen noe å satse på for universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim? De er i hvert fall store nok til å kunne etablere tilsvarende løsninger. Skal ikke norden sakke akterut i bilutleie tilbud til studenter må de få opp dampen, for de utenlandske ordningene blir lagt merke til på nettsider som niccanet.fi og andre skandinaviske nettsider.