Enveis bilutleie – bra for miljøet

Har du lyst til å oppleve Europa med bil, men orker ikke kjøre hele veien tilbake? Har du lyst å kjøre leiebil til alpene for å stå på ski, men vil ta flyet hjem? Da bør du velge et firma som tilbyr deg å levere bilen på destinasjonen. 

Oppdragets art, eller formålet med reisen forhindrer ofte folk i å benytte egen bil eller en vanlig leiebil. Noen bilutleiefirma lar folk leie bilen på ett sted og levere den et annet. Systemet skiller seg fra toveiskjøring, som krever at en sjåfør henter og returnerer et kjøretøy på samme sted. Ved å kjøre bare den ene veien reduserer man selvsagt kjørelengde, og man sparer samtidig både tid og penger. Miljøorganisasjoner peker også på at man sparer miljøet ved å redusere utslipp av såkalte klimagasser.

Samfunnsmessig gevinst

Bilutleie generelt og spesielt enveiskjøring sparer samfunnet for store beløp. De fleste tenker ikke over at lange bilkøer og et utall parkeringsplasser koster samfunnet enorme beløp hvert eneste år. Ved å dele på biler gjennom utleie og i tillegg bare kjøre en vei til destinasjonen spares samfunnet ytterligere. På toppen av det hele spares altså miljøet, ved at klimagassutslippene halveres. 

Enveis bilutleie er et viktig verktøy i kassen for myndigheter som sliter med å oppfylle ambisiøse utslippsmål for klimagasser, og som samtidig forsøker å gjøre offentlig transport bedre og mer tilgjengelig. For utleiefirmaene handler det om å sikre bransjens fremtid på lang sikt, og det er derfor mye som tyder på at de kommer til å spille på lag med myndighetene.

Tredobbel bunnlinje

Enveiskjøring har så mange fordeler at forskerne jubler. UC Berkeley’s Transportation Sustainability Research Center (TSRC ) har uttalt at fordelene ved å bare kjøre en vei er så store at de raskt lar seg måle på en positiv måte. Forskerne påpeker at dette dessuten er en vinn-vinn situasjon, fordi brukerne får større individuell frihet. De slipper å returnere bilen og står derfor fritt til å gå ombord i et fly, en båt. eller på annen måte å komme seg videre, eller tilbake til utgangspunktet. 

Forskerne rettet en advarende pekefinger mot utleiefirmaene, og hevdet at dersom utleiebransjen ville overleve på lang sikt, må den tenke nytt, bærekraftig og miljøvennlig. Det ser ut som mange bilutleiefirma har tatt kritikken inn over seg. En konferanse i regi av magasinet Auto Rental News og American Car Rental Association oppfordrer bilutleiefirmaer til å fokusere på en tredobbel bunnlinje, – økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft. 

Godt skussmål er mulig

I praksis vil økt fokus på miljø være bety å tilby mer drivstoffeffektive utleiemuligheter, samt muligheter for å kompensere for karbonutslipp knyttet til utleie. Dersom man klarer dette vil det ha en enorm samfunnsmessig gevinst. Paradoksalt kan en bransje som står for utslipp av miljøgasser få et positivt miljødiplom, dersom de totalt sett fjerner utslipp i samfunnet, ved å redusere utslipp andre steder, ved å redusere privatbilisme, og å bidra til å fjerne lange bilkøer.

Også i Skandinavia er folk opptatt av å reise billig og å spare miljøet. På sider som seam.fi og andre steder som bryr seg om miljøet blir slike nyheter tatt godt imot. Til og med folk som har vunnet store beløp på counterstrikebetting.net trekker på smilebåndet når regningen halveres, og de samtidig slår et slag for bedre miljø.